30.3.2020

Atletico u finalu Evropske lige savladao Marseille

Objavljeno : 16-05-2018 22:45h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Atletico Madrid večeras je u finalu Evropske lige savladao Olympique Marseille rezultatom 3:0 i tako osvojio titulu ovog evropskog takmičenja.

Marseille je igrao riskantno i pokušavao graditi napade od svojih stopera, što je prizivalo agresivni pritisak Atleticovih napadača.

Upravo nakon jednog takvog pokušaja je Anguissa loše odigrao loptu pod pritiskom, a Atletico je munjevito iskoristio pogrešku preko Griezmanna te poveo u 21. sa 1:0. Deset minuta kasnije, Marseille je doživio još jedan udarac, nakon što je zbog ozljede igru morao napustiti Dimitri Payet – glavno središte kreacije kod Francuza. Atletico je, malo po malo, preuzimao konce igre, dok je Marseille ostao na individualnim impulsima sa krila – Ocamposa i Thauvina, kojima je presječena opskrba izlaskom Payeta.

Drugo poluvrijeme je počelo kako je prvo završilo, a Atletico je sve lakše izlazio iz svoje polovice i sve se lakše nosio sa Marseilleovim pritiskom.

I tako je, čim je nanjušio krv, Atletico je zabio. Marseille je izgubio napadački impuls, pogotovo jer su Thauvin i Ocampos bili odsječeni izlaskom Payeta, a Atletico je jednu brzu tranziciju pretvorio u pogodak – Koke je osvojio jednu izgubljenu loptu, brzo je prenio u protivničku trećinu, proigrao nadolazećeg Griezmanna koji je elegantno prebacio Mandandu za 2:0.

Gem, set, meč. Atletico je do posljednjih deset minuta, kada je Marseille krenuo u očajničku ofanzivu, kontrolirao meč i bez previše problema priveo utakmicu kraju. Točku na i još jedne velike europske večeri stavio je kapiten Gabi, koji je pogodio nakon kontre i asistencije Kokea.