5.4.2020

WUNDERKIND! BiH ‘ukrala’ igrača od Hrvatske i Njemačke!

Objavljeno : 29-03-2019 10:43h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Wunderkind ROBERT VOLODER, predvodi svoju ekipu do naslova prvaka zapadne Bundess lige. „Ko kaže da BiH svi „kradu“ najdragocijenije fudbalske talente, zna Bosna ukrast i drugima“ ovog puta bila je brža i odlučnija od njemačke i hrvatske fudbalske reprezentacije.

Sedamnaestogodišnjak, reprezentativac Bosne i Hercegovine te standardni član FC Köln U19 , iako godinu mlađi „Robi“ kako ga zovu od milja suigrači je nezamjenjiv na svojoj štoperskoj poziciji ali s obzirom kakvu tehniku posjeduje nećemo se iznenaditi ako ga nekad vidimo kao zadnjeg veznog jer igrač koji posjeduje odličan pregled igre i impozantnu dijagonalu koja u čestim navratima bude presudna za igru ekipe Kölna. FC Köln U19 trenutno je prvi na tabeli gdje iza leđa ima Borussiu Dortmund koja čeka kiks ili 22.kolo 06.04 kada će snage odmjeriti u ligaškoj utakmici i pokušati preuzeti vrh tabele Njemačke juniorske zapadne Bundes lige.

Robert je već imao ponude bundesligaških klubova za anagažman ali ovaj skoroman igrač smatra da je još uvijek rano razmatrati bilo kakve ponude i ulaziti u novu avanturu dok god ne podigne pehar zajedno sa svojim suigračima kao prvaci juniorske bundes lige za sezonu 2018/2019. Zatim pokušati osvojiti 1. mjesto u razigravanju za prvaka Njemačke (za sada bi bili FSV Mainz,Wolsburg i Borusija Dortmund)

1.Možeš li nam reći nešto malo o svojim nogometnim početcima?

“S fudbalom sam se počeo baviti sa svojih 7 godina u jednom lokalnom klubu Svarc-Blau tamo su me zapazili skauti Eintracht Frankfurta i nakon jedne godine prelazim u Eintracht. Tamo sam igrao 2 godine nakon čega prelazim u FSV Frankfurt gdje sam igrao 3 godine u međuvremenu sam imao jednu avanturu u SG Rösenhöhe pa se ponovo vraćam u FSV Frankfurt da bi prije 3 godine došli skauti 1FC Kölna i odveli me u Köln gdje sam još uvijek.”

2.Koji je tvoj fudbalski uzor i omiljeni klub koji pomno pratiš?

“Sergio Ramos je moj uzor, mislim da nisam jedini kojem je ovaj igrač omiljen. Od naših reprezentativaca mi se oduvijek sviđao način na koji igra naš bivši kapiten reprezentacije Emir Spahić. Što se kluba tiče tu je GNK Dinamo Zagreb prema kojem gajim velike emocije i ljubav sam naslijedio od svojih roditelja i nadam se da ću jednog dana možda čak i zaigrati za omiljeni klub.”

3. Koliko pratiš prvu selekciju Bosne i Hercegovine i da li smatraš da se mogu kvalificirati na EURO 2020?

“Naravno da pratim i prvu selekciju Bosne i Hercegovine, selektor Robert Prosinečki je dobro posložio našu reprezentaciju i uopšte ne sumnjam ni najmanje da se nećemo plasirati na prvenstvo Evrope. Naravno ne očekuje nas lagan zadatak ali nemamo se koga bojati i to smo pokazali kroz ligu nacija da smo vrlo kvalitetna i kompaktna reprezentacija.”

4.Koji su planovi za blisku budućnost, da li se nadaš profesionalnom ugovoru FC Kölna?

“Planova je dosta ali ne želim žuriti nigdje, imam još jednu godinu ugovora u Kölnu koju želim odigrati što bolje i pripremiti za seniorski fudbal. Nekoliko ponuda je već tu al smatram da imam još toga za pokazati u klubu kojem jesam. Trenutno sam fokusiran na borbu za 1. mjesto sa U19. U ovoj godini je također bitno se fokusirati na reprezentativni da se pokušamo plasirati u Elitni krug sa U19 reprezentacijom što bi samo bio još jedan uspjeh generacije koja je igrala Europsko prvenstvo u Engleskoj prošle godine. Idući mjesec nas očekuje prijateljska utakmica sa reprezentacijom Srbije i veoma se veselim ponovnom okupljanju s ekipom.”