26.5.2019

UNFKS: Postavljamo logično pitanje NSBiH – do kada?!

Objavljeno : 12-11-2018 16:31h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo danas je izdalo saopštenje za javnost povodom dešavanja na derbi utakmici pod Bijelim brijegom.

Saopštenje bordo navijača prenosimo u potpunosti i bez promjena:

“Sportska javnost u cijeloj Bosni i Hercegovini nijemi je svjedok sistematskog uništavanja fudbala kao cjeline, sa posebnim naglaskom na „elitni“ rang takmičenja – Premijer ligu. Iz godine u godinu interesovanje publike, radi koje bi se trebao igrati taj sport, rapidno opada. Razloga je mnogo, konstantno se ponavljaju, kako kroz medije (bar one objektivne), tako i kroz svakodnevnicu prosječnog zaljubljenika u sport. Ono što zabrinjava jeste apsolutni, i već, slobodno možemo reći, tradicionalni manjak želje/volje/interesovanja krovne organizacije fudbala u BiH za takmičenje pompeznog naziva Premijer liga.

Postavljamo logično pitanje NSBiH – do kada? Do kada mislite podizati nivo nezainteresovanosti za bilo šta, osim za reprezentaciju, putovanja i dnevnice? Do kada mislite žmiriti nad galopirajućim propastom bh fudbala? Do kada mislite puštati sudijsku organizaciju da tjera i ovo malo publike koja je ostala na stadionu? Do kada mislite svojim nečinjenjem odbijati i ovo malo zainteresovanih ulagača u bh fudbal? Do kada samo crpiti, a ništa ne davati? Do kada graditi zgrade za udoban smještaj, a dopuštati da se ruše fudbalski kolektivi i ugrožavaju pojedinci u blatu i kaljuži raznih „fudbalskih terena“ širom države? Do kada tolerisati orgijanje nacionalista, pjevanje osuđenim ratnim zločincima, poput ovog posljednjeg mostarskog? Do kada sinhronizovano etiketirati navijače huliganima, i nalagati njihovo zlostavljanje u vidu puštanja na stadion u 25-oj minuti, a tjeranja sa istog u 80-oj minuti? Do kada tolerisati kamenovanje sportskih radnika i ugrožavanje njihovih života? Do kada mislite kreirati izgled tabele onako kako vašim džepovima to odgovara?

Zadovoljiti će nas odgovor na samo jedno od postavljenih pitanja, a vi izaberite koje.
Jedna narodna izreka kaže : „Možeš šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš!“.

Koristimo priliku da pozovemo cijelu bh fudbalsku javnost da se probudi iz letargije u koju su suptilno gurnuti od strane NSBiH , i izbore se za ono što najviše vole – jedan dan u sedmici, sa dragim ljudima gledati voljeni klub. Pošteno. Bez sudijskih krađa. Bez kamenovanja. Bez policijske torture. Bez unaprijed odlučenog pobjednika. Zamislite glavešine da vama neko oduzme (reprezentaciju) putovanja, hotele, avione, dnevnice? I vi bi reagovali, zar ne!?”, navodi se u saopštenju.

Tagovi: FK Sarajevo