20.1.2018

Zmajevi otputovali u Estoniju po bodove za Ligu nacija

Objavljeno : 08-10-2017 12:48h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

„A“ tim Bosne i Hercegovine do kraja kvalifikacija očekuje još utakmica sa Estonijom koja će biti odigrana 10. oktobra u 20:45 sati u Talinu.

Naši reprezentativci su jutros sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo krenuli čarter letom za glavni grad Estonije.

Utakmica u Estoniji nema veliki takmičarski značaj, jer su Zmajevi jučerašnjim porazom izgubili skoro sve šanse za plasman u baraž.

Da bismo zauzeli drugo mjesto u grupi, potrebna nam je pobjeda u Estoniji i najmanje remi Gibraltara protiv Kipra. Zmajevi i pored svih kalkulacija trebaju igrati na pobjedu iz razloga što nam trijumf donosi mogućnost da ostanemo u 2. jakosnoj grupi za naredne kvalifikacije te za Ligu nacija.

Nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji sprema se novo UEFA takmičenje. Liga nacija, koja kreće od septembra 2018. i igrat će se do juna 2019. godine. Ukupno će brojati 55 reprezentacija i bit će podijeljena u četiri lige, od čega će svaka imati po četiri grupe od tri ili četiri reprezentacije prema koeficijentu UEFA. BiH je trenutno prema renkingu u Ligi B, odnosno u drugoj jakosnoj grupi, ali nam je sve upitno s obzirom na poraz od Belgije.

Govoreći o predstojećem meču protiv Estonije, Baždarević je kazao da će priliku dobiti mlađi i svježi igrači koji zaslužuju svoju šansu.

“Oni koji su sinoć igrali 90 minuta, biće veliki rizik da ponove jednu utakmicu tri dana nakon toga. Nastojićemo da nađemo pravu formu za ovu utakmicu, da damo priliku onima koji nisu igrali, mlađima ili svježima. Idemo tamo da ostvarimo rezultat. Svaka utakmica za nas je izuzetno bitna, za našu reprezentaciju, ali učinićemo sve da damo šansu još nekima koji zaslužuju i da s pravom računamo na njih u budućnosti”.