19.1.2019

Vinko Marinović – pravi trener na pravom mjestu!

Objavljeno : 13-03-2018 19:39h Objavio: BHFudbal.ba (A.P)

Kada je prošle godine, 10. marta, Vinko Marinović preuzeo mladu reprezentaciju BiH, malo ko se nadao da će napraviti sjajnu selekciju mladih momaka, sastavljenu od igrača iz inostranstva i Premijer lige BiH.

Mlada reprezentacija je u kvalifikacijama prije ovih, odigrala vjerovatno, najgori ciklus ikada, kod selektora Darka Nestorovića. Tada, mladi tim malo kome je bio interesantan, jer smo na terenu izgledali poput amatera.

Ipak, nakon što je selektor Marinović preuzeo vruću selektorsku fotelju, stvari su itekako krenule naprijed. Nakon pet odigranih kola imamo devet bodova i zauzimamo drugo mjesto u grupi, sa tri pobjede i dva poraza.

Poraženi smo u drugom i trećem kolu, od Švicarske, odnosno od Rumunije, ali momci su i tada izgledali dobro na terenu, a treba uzeti u obzir da je selektor uigravao ekipu, što mu je na kraju i definitivno uspjelo.

Pobjede protiv Portugala u Zenici, i u gostima protiv Velsa, dale su nam nadu da se konačno možemo naći na jednom velikom takmičenju. Ali, ono što je kod selektora Marinovića itekako važno, jeste odabir igrača.

To je upravo ono na čemu selektoru Marinoviću možemo reći ‘KAPA DO PODA’! Od preuzimanja reprezentacije selektor nikada nije pozivao igrače koji to nisu zaslužili, uvijek su tu bili mladići koji znaju i mogu nešto uraditi.

Trenutno u reprezentaciji nema igrača koji svojom kvalitetom nisu zaslužili da tu i budu, a mnogi su zbog selektora napravili velike transfere iz Premijer lige BiH u inostranstvo, prije svega Šerbečić, Mihojević i Ćavar.

Marinović je od preuzimanja mladog tima, nevjerovatno puno promovisao Premijer ligu BiH kroz mladu reprezentaciju, a svi momci, bez obzira, odakle su i ko su i gdje igraju, ako su zaslužili, našli su svoje mjesto u selekciji.

Najsvježiji primjer jeste, mladi napadač GOŠK-a iz Gabele, Nardin Mulahusejnović, koji u posljednje vrijeme igra sjajno, a selektor je odmah reagovao i pozvao ga za naredne utakmice, protiv Velsa i Lihtenštajna.

VINKO MARINOVIĆ – PRAVI TRENER NA PRAVOM MJESTU!