18.8.2019

Prosinečki: Nisam prestao pušiti, ali idemo na EP!

Objavljeno : 12-02-2019 12:20h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Robi je opet onaj stari. Nakon dviju nedavnih operacija izgleda svježije. Smršavio je, kako sam kaže, desetak kilograma. Energiju uoči povratka nogometnim obvezama s reprezentacijom Bosne i Hercegovine Prosinečki akumulira u padel centru na Zagrebačkom velesajmu.

Prosinečki je za ‘Večernji’ otkrio kako se osjeća poslije operacije.

– Puklo mi je debelo crijevo i onda sam morao na operaciju. Važno je da sam došao na vrijeme. Imao sam dvije operacije jer mi se rana otvorila, a kada si u bolnici, onda razmišljaš samo o tome da izađeš. Sada opet funkcionišem normalno i sve je super. Jedem normalno i nemam poseban režim, a imat ću još jednu rutinsku operaciju koju ću obaviti poslije reprezentativne pauze krajem trećeg mjeseca poslije utakmica sa Armenijom i Grčkom – rekao je Prosinečki, a otkrio je i to da nije prestao pušiti cigarete jer to “nema veze s debelim crijevom”.

Kazao je kako stalni prati naše igrače po Evropi.

– Stalno pratim najvažnije događaje oko fudbala. Gledam kako igraju moji igrači i u kakvom su stanju. Prvu utakmicu igramo s Armenijom i trebali bi je riješiti bez problema, a nakon toga nam slijedi Grčka koja je “zeznuta” i dobra reprezentacija. Igramo dvije utakmice u tri dana i važno je da dobro počnemo kvalifikacije – istakao je selektor naših ‘Zmajeva’.

Prosinečki je zadovoljan na klupi BiH, a pohvalio je i rad N/FSBiH.

– Stresa uvijek ima. No, Savez je dobro organizovan i zadovoljan sam. Napravili smo odličan rezultat u Ligi nacija u kojoj smo ušli u A grupu, a prošlo smo i kroz smjenu generacije. U BiH uvijek ima talenata. Imamo igrače velikog pedigrea. Sjajno mi je raditi s Džekom, Pjanićem, Kolašincem… Ali i mladim igračima koji dolaze i pokazuju kvalitetu. Odlična je atmosfera i u takvim je okolnostima uvijek lijepo raditi. Čekamo kvalifikacije za Euro, želimo izboriti to veliko takmičenje. Samo sam o tome razmišljao i prije nego što sam preuzeo reprezentaciju. Imamo kvalitet za EP. Imamo velike šanse pored Grčke, Finske, Italije… Ozbiljno razmišljamo o plasmanu i nije to samo semantika. Recimo da je Italija favorit, a mi ćemo svoju šansu tražiti iz drugog plana – kazao je Robert Prosinečki.