24.3.2018

Pozitivne i negativne strane spiska Roberta Prosinečkog

Objavljeno : 13-03-2018 17:06h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije BiH, danas je objavio spisak za prijateljske mečeve protiv Bugarske i Senegala.

Naš posao nije da krojimo spiskove i narodski rečeno da selektoru ‘solimo pamet’, ali jeste da ukažemo na pozitivne i negativne odluke selektora.

Selektor Prosinečki nije uspio riješiti najdefizitarniju poziciju u našoj reprezentaciji. Naime, od odlaska Mensura Mujdže nemamo pravo riješenje na desnoj-bočnoj poziciji. Povremeno je te probleme otklanjao Vršajević koji ovaj put nije našao svoje mjesto na spisku zbog povrede koljena.

Selektori uporno stavljaju Ognjena Vranješ ili Ermina Bičakčića na tu poziciju, koji u svojim klubovima već godinama igraju na mjestu stopera.

Drugi ‘minus’ selektoru upisujemo zbog pozivanja igrača koji dugo vremena grijupe klupu ili više od pola godine nisu dobijali ni minute na terenu.

Ne umanjujući njihove kvalitete, Kenan Kodro i Rijad Bajić pola godina nisu igrali. Promjenom sredine počeli su igrati ali da li je to dovoljno za poziv? Mišljenja smo da pomenuti dvojac svakako ima mjesta u rosteru naše reprezentacije ali kada budu u optimalnoj formi i sa više radnih minuta.

Imena koja su se mogla naći na spisku s obzirom na minutaži i formu su Sanjin Prcić iz Rennesa, Rade Krunić iz Empolija te Rifet Kapić (Grasshopper).

Ne zaboravimo i Jasmina Mešanovića koji igra u sjajnoj formi u Sloveniji.

Vjerujemo da ih selektor ima na radaru za iduće prijeteljske susrete.

+

Sada prelazimo na pozitivne strane današnjeg spiska Roberta Prosinečkog.

Jasmin Burić konačno je dobio poziv u reprezentaciju da pokaže svoje golmanske vještine. Stoper Samir Memišević, napadač Smail Prevljak te Deni Milošević zasluženo su našli svoje mjesto na selektorovom spisku.

Novinar, mediji i navijači samo su korektivni dio koji selektoru mogu ukazati na pojedina imena, ali nikako ne smiju biti presudni kada su u pitanju pozivi igračima. Svi zajedno moramo imati isti cilj – PLASMAN NA EP 2020. godine.