19.2.2020

A NIJE HAJROVIĆ: Novi ‘Zmaj’ dolazi iz Dinama!

Objavljeno : 09-01-2019 16:12h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Za nogometnu reprezentaciju naše zemlje u budućnosti bi, po svemu sudeći, mogao nastupati i stoper zagrebačkog Dinama Emir Dilaver (27).

U pitanju je austrijski državljanin koji je rođen u Tomislavgradu, odakle je kada je imao samo godinu dana s porodicom preselio u Beč.

Danas, kada igra sjajno u dresu Dinama iz Zagreba, sve češće se Dilaverovo ime dovodi u vezu sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Imun na ono što Dilaver pruža na Maksimiru nije ostao ni selektor Robert Prosinečki, koji bi mu, nakon što se otklone administrativne prepreke, mogao uputiti poziv. Da se uveliko radi na tome potvrdio je i sam Dilaver.

– Nešto se radi, papire ganjam, tako bih rekao. Moglo bi se nešto dogoditi, vidjet ćemo – najavio je Dilaver u razgovoru za ‘Sportske novosti’ koji je prethodno igrao za sve omladinske selekcije reprezentacije Austrije.

Dilaver je i u prošlosti u više navrata isticao da se osjeća kao Bosanac, bez obzira što mu je Austrija dala sve, a priznao je i da bi njegova porodica bila sretna da ga jednog dana vidi u dresu Bosne i Hercegovine.

Nogomet je počeo igrati u bečkoj Austriji, pa je onda otišao u Ferencvaroš iz kojeg ga je Nenad Bjelica doveo u Leh, a potom i Dinamo. Danas je najčvršća karika u odbrani, vođa svlačionice zagrebačkog kluba.