24.2.2018

Vlado Jagodić režiser je preporoda tuzlanske Slobode!

Objavljeno : 07-12-2016 14:11h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Nakon odlaska Azmira Husića i ostavke Musemića činilo se da Sloboda ponovo tone u letargiju i mnogi su ih već vidjeli na dnu Premijer lige, posebnice nakon niza loših rezultata (5 susreta bez pobjede).

Tada, Odbor za hitnost koji je preuzeo vođenje kluba s Tušnja povlači najbolji mogući potez i za šefa stručnog štaba dovodi Vladu Jagodića, iskusnog trenera i jednog od najboljih domaćih fudbalskih stručnjaka.

Iako je tuzlanski klub napustilo mnogo kvalitetnih igrača poput Ahmetovića, Ivetića a kasnije Zebe i Džidića to nije pokolebalo Jagodića da, nakon 5 mečeva bez pobjede i ostavke Husrefa Musemića, stabilizira klub i igrače uvjeri da bez obzira na brojne probleme mogu izboriti Ligu za prvaka.

Jagodić je uspješno vodio Borac s kojim bi ostvario ekspresan povratak u Premijer ligu ali izazovu treniranja kluba kakav je Sloboda i takmičenja u najelitnijem razredu domaćeg fudbala nije mogao odoljeti.

Treba spomenuti kako je Vlado Jagodić u svojoj karijeri uspješno vodio banjalučki Borac s kojim je osvajio titulu prvaka BiH. Nakon toga Čelik je doveo do mjesta koje je vodilo u evropska takmičenja ali klub iz Zenice nije izborio licencu za igranje u Evropi. Posebna priča je vođenje BiH “U-21” selekecije, selekcije koja je Grcima za 16 minuta postigla četiri pogotka i još se sjećamo epskog meča s Nijemcima na Koševu (4:4).

Pored toga Jagodić je najzaslužniji što danas u ‘A’ reprezentaciji imamo Milana Đurića i mnoge druge igrače koji su prošli kroz ‘ruke’ ovog pedestdvogodišnjeg stručnjaka iz Bosanske Gradiške.

Na klupi Tuzlaka Jagodić još ne zna za ligaški poraz. Naime, u sedam odigranih mečeva Sloboda je ostvarila tri pobjede (Krupa, Čelik, Široki Brijeg) i četiri remija (Zrinjski, Željezničar, Vitez i Olimpic).

Jedini neuspjeh u dosadašnjem vođenju Slobode Jagodić je imao u Kupu BiH kada je ispao od Širokog Brijega porazom na Pecari od 2:0. Tuzlaci nisu uspjeli sačuvati minimalnu prednost od jednog pogotka.

Ovaj jedini poraz i ispadanje dijelom se može i razumjeti jer Sloboda u ovom trenutku nema dovoljno širok roster igrača za oba takmičenja.

Nakon završetka polusezone odlučili smo porazgovarati sa šefom stručnog štaba Slobode koji nam je otkrio plavnove za idući dio sezone. Krenuli smo redom te nam je Jagodić sumirao svoje utiske boravka na Tušnju.

“Uzimajući u obzir da sam preuzeo ekipu Slobode u veoma turbulentno i teško vrijeme (imali su niz od 5 utakmica bez pobjede i napustili ih bivši predsjednik i trener), a sa druge strane sam ostavio veoma uspješan niz odličnih rezultata sa Borcem (5 pobjeda i 2 neriješena u nizu), moram biti zadovoljan. Iskustvom i autoritetom sam brzo djelovao i zahvaljujući svojim asistentima, a pogotovo ljudima iz Odbora za hitnost kojima dugujem veliku zahvalnosti za apsolutnu podršku i uvažavanje moje vizije.”

“Kada sam igračima na prvom treningu rekao da nećemo izgubiti utakmicu do kraja polusezone, malo ko mi je povjerovao, ali i da me moraju slušati i podići glavu. Mislim da smo uradili dobre stvari, rezultat je mjerilo svakog rada, a mi smo u ovih posljednjih sedam utakmica bez poraza. Prethodno su moji asistenti na Koševu osvojili veliki bod te je evo Sloboda u nizu osam utakmica bez poraza”, kazao je Jagodić u razgovoru za BHFudbal.ba

“Posjeta na Tušnju konstantno raste i protiv Krupe je bilo preko 5000 gledalaca i hvala im na podršci, ali i to je pokazatelj da smo dobro radili.”

Razgovor smo nastavili o budućim planovima ‘crno-crvernih’.

“Prelazni i pripremni period je već definisan i igrači će poslije trodnevnih mjerenja i testiranja na pasivni odmor od 10.12. do 24.12. sa izričitom zabranom bavljenja aktivnostima koje mogu prouzrokovati eventualne povrede. Poslije tih 14 dana odmora svi igrači na koje se računa u nastavku prvenstva će dobiti individualne programe rada i nadam se da će na prozivku 10.01.2017 doći u stanju koje od njih očekujem.”

“Pripreme smo isplanirali u četiri faze od kojih drugu i treću fazu mislimo raditi van Tuzle. Očekuju nas neizvjesne i teške utakmice kako bi smo ostvarili naš prevashodni cilj a to je Liga za prvaka a ako nam se ukaže prilika i Evropska viza, zašto da ne. Podržavam kontinuitet u igračkom kadru ali ne po svaku cijenu,te su moguće i određene promjene, sve po zaslugama i pokazanom angažmanu.”

“Dolasci će ovisiti o odlascima, ali ću voditi računa i o našim juniorima koji pokazuju kvalitet. Dakle neće biti dolazaka zbog kvantiteta nego isključivo zbog kvaliteta i potreba ekipe. Praktikujem da radim sa 20 igrača i 3 golmana plus 4-5 juniora za popunu, i tako ću se ponašati i u buduće.”

“Na kraju, hvala svim našim vjernim navijačima, kao i svim drugim gledaocima koji su nas podržavali u nadi da i na proljeće uživamo zajedno u novim uspjesima”, kazao je za kraj razgovora trener Slobode.