24.2.2018

Šta će odlučivati prvaka BiH u slučaju istog broja bodova?

Objavljeno : 15-05-2017 13:43h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Vjerujemo da kompletnu fudbalsku javnost u BiH zanima šta će se desiti u slučaju da prvoplasirani i drugoplasirani tim Playoffa Premijer lige BiH bude imao isti broj bodova na kraju sezone. Mi imamo odgovor…

Ukoliko FK Željezničar i HŠK Zrinjski budu imali isti broj bodova na kraju sezone, prvaka Bosne i Hercegovine će odlučiti međusobni susreti ovih timova iz cijelog šampionata. To znači da će se gledati prve dvije utakmice iz šampionata i druge dvije utakmice iz Playoffa. Ovu informaciju nam je potvrdio Elmir Pilav, direktor sektora za takmičenje NSBiH.

Međusobni dueli ova dva tima iz cjelokupnog prvenstva idu na stranu FK Željezničar, tako da će tim sa Grbavice u ovom slučaju imati velikog razloga za slavlje. U utakmicama iz regularnog dijela prvenstva, Željezničar je poražen na Grbavici 1:0 ali su slavili veliku pobjedu Pod Bijelim Brijegom rezultatom 4:0. Kada gledamo mečeve Playoffa, prva utakmica u Mostaru je završena neriješenim rezultatom 0:0, dok je Željo u revanšu slavio sa 2:1. Dakle, FK Željezničar je u prednosti jer ima dvije pobjede. Jedna utakmica je završena bez pobjednika i jedan trijumf je upisao HŠK Zrinjski.

FK Željezničar je trenutno prvoplasirani tim Playoffa sa 60 bodova, dok se Zrinjski nalazi na drugoj poziciji sa dva boda manje. Do kraja prvenstva su preostala još dva kola. Kolo koje je upravo ispred nas donosi nam vječiti derbi između FK Sarajevo i FK Željezničar na stadionu Koševo.

Ovaj susret će možda i odlučiti prvaka Bosne i Hercegovine. Sa druge strane HŠK Zrinjski gostuje u Bijeljini kod Radnika. U zadnjem kolu FK Željezničar dočekuje Radnika dok Zrinjski dočekuje tuzlansku Slobodu.

Oba tima bi na kraju sezone mogla imati isti broj bodova, ako bi, kako se predviđa, Željezničar remizirao sa Sarajevom i dobio Radnika zadnje kolo kod kuće, a Zrinjski dobio i Radnika i Slobodu. U tom slučaju bi “Plavi” sa Grbavice slavili titulu zbog, kako je navedeno, boljih međusobnih susreta.