12.12.2019

Mladost DK: Uvrede i prijetnje u Širokom Brijegu!

Objavljeno : 05-11-2018 10:49h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Široki Brijeg i Mladost u nedjelju su remizirali 1:1 u utakmici 16. Kola Premijer lige BiH. Reklo bi se miroljubivih 1:1, ali sudeći po reakciji gostujućeg kluba i nije baš tako bilo.

FK Mladost Doboj Kakanj poslije utakmcie objavio je saopštenje u kojem upozorava na nacionalističke ispade domaćih navijača u Širokom Brijegu i prijetnje gostujućim igračima i trenerima. Saopštenje postavljeno na Facebook nalogu FK Mladost DK u nedjelju uveče, objavljujemo u cjelosti:

“Naša Mladost odigrala je večeras utakmicu 16. kola Premijer lige protiv Širokog brijega na stadionu Pecara. Rezultat je bio 1:1 a sve je palo u drugi plan zbog strašnih stvari koje su naši igrači i stručni štab doživjeli, što je ostalo u zapisniku delegata meča Lazara Martinovića i što su čuli svi koji su bili na stadionu Pecara, zbog čega osjećamo potrebu da kao kolektiv izađemo u javnost.

Prije svega želimo istaći da je naša ekipa od strane domaćina NK Široki Brijeg dočekana i ispraćena korektno, ali da su skandiranja i uvrede koje smo doživjeli nešto što se ne smije dešavati ni u jednoj sferi našeg društva, a najmanje na sportskim terenima. Povici mržnje na nacionalnoj osnovi upućeni našim igračima su toliko degutantni da ih ne možemo ni ponoviti, nešto što je nezamislivo u 21. vijeku u kome živimo.

Moramo istaći da su na našem stadionu gostovale sve ekipe iz cijele BiH i da niko nikada nije doživio ništa slično. Ostajemo dosljedni sebi i taj način navijanja ćemo zadržati bez obzira na sve. Naši navijači nikada nisu bili ti koji će vrijeđati nekoga na nacionalnoj osnovi a naš klub će uvijek i svakoga dočekati i ispratiti sportski, bez obzira na rezultat. Ponosni smo što smo dočekali i ispratili ekipe iz cijele BiH, neki su slavili i titule na našem stadionu, neki su slavili pobjede, ali svi su dočekani i ispraćeni korektno. Naš Kakanj, naš Doboj, naša Mladost i naši navijači nisu bili niti će ikada biti ono što smo mi osjetili večeras!

Želimo istaći da navijanje ispunjeno mržnjom, uvrede koje pozivaju čak i na ubijanje drugog i drugačijeg ne smiju biti dio sportskih događaja, a to je ono što smo doživjeli večeras. Naša ekipa, ali i navijači koji su bili uz nas i u Širokom brijegu ničim to nisu zaslužili, a ono na što smo ponosni, nisu ni na kakav način ni odgovorili na uvrede i psovke najgoreg oblika.

Nogometnom klubu Široki Brijeg se zahvaljujemo na gostoprimstvu, a fudbalskom savezu BiH urgiramo da se ovakve stvari moraju spriječiti! Ovakva atmosfera nije sportska, nije humana i ovakvim stvarima nije mjesto u našem društvu.

Čestitamo našoj ekipi na fer i korektnoj borbi i osvojenom bodu”.