20.4.2018

FIFA-in i UEFA-in partner osudio zviždanje himni BiH

Objavljeno : 18-05-2017 10:36h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

Nakon jučerašnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara između NK Široki Brijeg i FK Sarajeva, zbog nekorektnog navijačkog ponašanja, zviždanja tokom intoniranja bh.himne, te fašističkog navijanja “Za dom spremni”, oglasila se Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network.

U saopćenju je navedeno kako se svako malo može posvjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini, koje neminovno truju javni diskurs.

“Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacjeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski/Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama”, izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizacija Fare Network je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e na polju suzbijanja diskriminacije i promocije inkluzije u fudbalu.

Sinoć je više stotina navijača Širokog Brijega zviždalo tokom intoniranja himne Bosne i Hercegovine na stadionu ”Pecara” uoči revanš utakmice finala Kupa BiH između fudbalera Širokog i Sarajeva. Najvatreniji simpatizeri domaćih himnu su popratili i skandiranjem ”Mi, Hrvati”.