26.5.2019

Bordo klub podnio prijavu za pokušaj ubistva Džakmića!

Objavljeno : 21-11-2018 13:05h Objavio: Redakcija BHFudbal.ba

FK Sarajevo podnio je kaznenu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu u Mostaru zbog pokušaja ubistva pomoćnog trenera Muhameda Džakmića, koji je povrijeđen nakon utakmice Pod Bijelim brijegom.

“Kako smo i najavili odmah poslije utakmice, podnijeli smo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela pokušaj ubojstva”, kazao je za Dnevni avaz član Upravnog odbora kluba s Koševa Senad Bilić.

– Nesporno, tu se radilo o pokušaju ubistva, jer kad nekoga gađate bocom ili kamenom u predjelu glave, očito je da imate namjeru da ga lišite života. Naš trener je zadobio tešku tjelesnu povredu potres mozga, još je na bolovanju tako da mi, jednostavno, nismo mogli prijeći preko toga. Ova naša prijava apsolutno nije usmjerena protiv HŠK Zrinjski niti bilo koga drugog nego upravo protiv te osobe koja je to počinila.

Bilić ističe da je svjestan da je nemoguće kontrolirati 7 hiljada ljudi.

“Zatražili smo, također, odgovornost, odnosno da se u istragu uključi i Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno da se pregledaju svi snimci, da se oni izuzmu, jer je za unutarnju sigurnost odgovorna i zaštitarska agencija s kojom Zrinjski ima ugovor. Od Tužiteljstva smo zatražili da pribavi i njihove snimke te da uzme izjave od zaštitara, jer se tačno zna, prije utakmice se pravi plan, koji je zaštitar bio u određenom sektoru”, govori Bilić.

Avokat i član Upravnog odbora FK Sarajeva dostavio je Tužiteljstvu, kako kaže, i određeni videomaterijal. “Predali smo i CD-e s nemilim događajima, koje je snimila “Moja TV”, te smo od Tužiteljstva zatražili da sasluša sve druge svjedoke do kojih može doći. Da sazna i izvrši uvide, jer se utakmica, znate, snima s više kamera iz različitih pozicija. A tu su i nadzorne kamere pa, eto, da se pokuša utvrditi ko je taj ko je to počinio”, kaže Bilić.

“Svaki građanin u BiH, kad vidi, čuje ili sazna za neko kazneno djelo, dužan je da ga prijavi. Znači, Tužiteljstvu je dužnost da provede istragu prema našim i dokazima koje pribavi po službenoj dužnosti i, eventualno, kad utvrde ko ga je počinio, da okvalificiraju to kazneno djelo i da ga, u suradnji s MUP-om i ostalim tijelima gonjenja, optuže”, prenosi Senad Bilić.